Rygoje vykusio CED susirinkimo rezultatai

2015 m. gegužės 22-23 d. Rygoje vyko Europos odontologų tarybos (Council of European Dentists, toliau – CED) susirinkimas. Jame dalyvavo visų Europos Sąjungos šalių ir šalių stebėtojų odontologų asociacijų atstovai (Europos odontologų taryba vienija 32 nacionalines asociacijas ir rūmus iš 30 Europos šalių ir atstovauja 340 000 odontologų).
LR odontologų rūmus atstovavo Tarybos narė, Viešųjų ryšių komisijos narė gydytoja odontologė Erminija Guzaitienė.
 
Priimtos rezoliucijos ir pareiškimai
 
Dėl standartizavimo.
Europos institucijos stengiasi standartizuoti klinikinę praktiką, tačiau medikų profesinės organizacijos, įskaitant ir CED, nepritaria šiems planams. Medikai argumentuoja, kad savivalda ir etikos kodeksas užtikrina pacientų saugą. Manoma, kad galima standartizuoti higieninius reikalavimus, duomenų laikymą ir apsaugą, diagnozes, medicinos prietaisus ir pan., bet ne patį gydymo procesą.
Odontologinės priežiūros ir gydymo standartizavimas pažeistų profesinę autonomiją, rimtai paveiktų nacionalines sveikatos sistemas, finansines galimybes, apsunkintų odontologinės priežiūros organizavimą, taip, kad ji atspindėtų vietines reikmes bei resursus. Sveikatos priežiūra yra unikali dėl pacientų įvairovės ir negali būti traktuojama kaip ekonominė paslauga.
EK komisaras V. P. Andriukaitis taip pat nepritaria sveikatos paslaugų standartizavimui.
Rezoliuciją rasite CED interneto svetainėje adresu http://www.eudental.eu/library/policy.html?filter_id=62
 
Odontologinė komanda ir  pacientai.
Tik odontologas, įgijęs 5000 val. ir 5 metų išsilavinimą pagal direktyvos 2005/36/EK reikalavimus, gali nustatyti diagnozę ir planuoti gydymą, įvertinti riziką ir pavojus bei atsakyti už pasekmes. Paciento priežiūra ir gydymas bus optimalus, jei odontologinė komanda dirbs išvien bei vykdys gydytojo nurodymus. Įvairiose šalyse odontologinės komandos sudėtyje yra skirtingi burnos priežiūros specialistai, dažniausiai į ją įeina gydytojas odontologas, gydytojo odontologo padėjėjas, burnos higienistas ir dantų technikas.
Rezoliuciją rasite CED interneto svetainėje adresu http://www.eudental.eu/library/policy.html?filter_id=63
 
Europos odontologų tarybos (CED) pareiškimas dėl balinimo lempų naudojimo.
Darbo grupė, remdamasi mokslinės literatūros apžvalga, parengė pareiškimą, kad naudojamos  lempos neturi įtakos ilgalaikiam balinimo rezultatui, gaunamas trumpalaikis efektas dėl dehidratacijos ir gali sukelti pavojų danties audiniams.
Pareiškimą rasite CED interneto svetainėje adresu http://www.eudental.eu/library/policy.html?filter_id=64
Darbo grupė kreipėsi į Tarptautinę odontologinių tyrimų asociaciją (IADR) dėl tolesnio balinimo produktų tyrimo.
CED užklausimu Europos Komisijos mokslinis komitetas (SCHENIHR) paskelbė nuomonę, kad amalgama yra saugi, bet nėščioms ir vaikams turėtų būti pasirenkamos kitos medžiagos. Vasario 27 d. pateikti duomenys apie bisfenolio A (BSA), kuris yra daugelyje medicinos prietaisų, naudojamų odontologijoje, saugumą. Išvada – užpilduose esantis Bisfenolio A kiekis yra saugus. Pasaulinės organizacijos FDI nuomone, BSA turėtų būti tiriamas toliau.

 
 
 
 
 

 
 

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.