2024 m. kovo 29 d. Tarybos posėdžio apžvalga

2024 m. kovo 29 d. Rūmų taryba susirinko į antrąjį posėdį šiais metais, kuris vyko Kaune.

Posėdžiui vadovavo Tarybos pirmininkė prof. dr. V. Brukienė, jame dalyvavo 29 asmenys, iš jų 18 Tarybos narių, Vilniaus teritorinio skyriaus vadovė A. Gerliakienė, Šiaulių teritorinio skyriaus vadovė J. Zakarevičiūtė, Panevėžio teritorinio skyriaus vadovas V. Bosas, Garbės teismo pirmininkas R. Abunevičius, Revizijos komisijos pirmininkas G. Skirbutis, atsakingoji sekretorė J. Baltūsienė, specialistas viešiesiems ryšiams M. Salys, vyr. teisininkė V. Tarasevičienė, vyr. finansininkė I. Grigaitė, administratorė M. Gedeikienė, teisininkė I. Numgaudė.

Taryba, atsižvelgusi į 2025 m. sausio 1 d. įsigaliosiančio Lietuvos Respublikos odontologų rūmų įstatymo nuostatas, svarstė siūlymus koreguoti Rūmų Statuto, Garbės teismo bei Odontologų profesinės etikos kodekso nuostatas. Buvo nutarta jų pakeitimo projektus tikslinti ir koreguoti pagal Tarybos posėdžio metu išreikštas pastabas ir kitame Tarybos posėdyje pristatyti jų galutinius projektus, kurie bus teikiami Visuotiniam narių susirinkimui tvirtinti.

Taryba taip pat susipažino su ir patvirtino Rūmų Odontologų ir burnos priežiūros specialistų švietimo komisijos veiklos ataskaitą už 2023 m., Rūmų Profilaktikos programų koordinavimo komisijos veiklos ataskaitą už 2023 m.

Taip pat Taryba susipažino su pateiktomis Nepriklausomo auditoriaus rekomendacijomis ir nutarė peržiūrėti esamą Rūmų kontrolės aplinką, įdiegti rizikų vertinimą, peržiūrėti ir įdiegti specifines kontroles dėl finansinių ataskaitų ruošimo, pajamų pripažinimo.

Taryba susipažino ir su „TaxLink auditas“ atlikta Rūmų 2023 m. finansinių ataskaitų audito ataskaita ir išvadomis, Rūmų 2023 m. finansine atskaitomybe, 2023 m. pajamų – išlaidų sąmatos vykdymo ataskaita, ir nutarė įtraukti šių ataskaitų tvirtinimą į 2024 m. Rūmų Visuotinio narių susirinkimo darbotvarkę ir teikti šias ataskaitas Visuotiniam Rūmų narių susirinkimui tvirtinti.

Pristatyta ir patvirtinta ir Rūmų veiklos ataskaita, ji taip pat bus teikiama vyksiančiam Visuotiniam narių susirinkimui tvirtinti.

Vėliau aptartas klausimas dėl ortodontinių aparatų apmokėjimo išplėtimo. Po išsamios diskusijos nutarta kartu su Lietuvos ortodontų sąjunga bei Gydytojų odontologų draugija bendru raštu kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Valstybinę ligonių kasą dėl siūlymo papildyti Ortopedijos techninių priemonių ir medicinos priemonių kompensavimo Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis tvarkos aprašą, papildant aprašo 9 punktą gydytoju odontologu, kuris galėtų skirti ortodontinius aparatus, bei papildant aprašo 44.10 punktą profilaktikos aparatais.

Posėdžio metu pristatyta bei patvirtinta šių metų vasario 10 dieną vykusios Tarptautinės odontologo dienos minėjimo renginio ataskaita, taip pat aptarti paruošiamieji gegužės pabaigoje vyksiančio tarptautinio kongreso „Odontologijos kompasas 2024“ darbai. Primename, kad registruotis į kongresą bei susipažinti su jo programa galite čia: https://bit.ly/3TH33Qc

Tarybai pristatytos naujienos dėl dantų amalgamos reglamento. Išlieka siekis nuo 2025 metų sausio 1 dienos visiškai atsisakyti datų amalgamos naudojimo dantų gydymui Europos Sąjungoje, išskyrus atvejus, kai gydytojas odontologas mano, kad dantų amalgamą būtina naudoti dėl konkrečių medicininių poreikių. Nuo 2025 m. sausio 1 d. taip pat bus uždrausta eksportuoti dantų amalgamą.

Odontologų rūmai gavo raštą iš Sveikatos apsaugos ministerijos, kuriuo prašoma deleguoti asmenį į darbo grupę dėl teisės aktų, reglamentuojančių gydytojų odontologų ir gydytojų odontologų specialistų galimybių skirti ir vertinti radiologinius tyrimus. Į šią darbo grupę nutarta deleguoti prof. dr. Gintarą Janužį.

Sveikatos apsaugos ministerijai yra pateiktas Gydytojo odontologo pagalbininko programos aprašas. Vidurinį išsilavinimą turinčiam asmeniui programos laikas būtų 9 mėnesiai, o turint aukštesnį išsilavinimą nei vidurinis – 6 mėnesiai.

Galiausiai nutarta įrašyti į Rūmų narių sąrašą 103 fizinius asmenis, 1 asocijuotą narį ir 10 odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigų.

Kiti Tarybos posėdžiai vyks:

  • Balandžio 26 d. Vilniuje;
  • Gegužės 30 d. Druskininkuose.

Svetainėje naudojami slapukai, kurie padeda užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę. Tęsdami naršymą, jūs sutinkate su privatumo politika.